728 x 90 Plantje

De hortensia, ook wel de Hydrangea macrophylla genoemd, is een veelvoorkomende vaste plant. Er zijn erg veel soorten hortensia’s, zowel in kleur als vorm. Alle soorten hortensias zijn bladverliezende heesters en kunnen tussen de één en drie meter worden. hortensia

Hortensia standplaats

In Nederland kennen wij meerdere hortensia soorten. Iedere hortensia heeft weer een eigen standplaats, wat het voor de beginnende tuinier wat lastiger maakt. Hieronder hebben we een overzicht gemaakt van de standplaats per soort:

Pluimhortensia standplaats
Het beste is om de pluimhortensia in een halfschaduw plek te planten. Volle zon is als standplaats ook mogelijk, maar dan dient de plant te worden voorzien van voldoende water. Humusrijke grond is voor deze pluimhortensia perfect. Nu moet hier niet direct te zwaar aan getild worden, aangezien deze grond amper haalbaar is. Een normale tuingrond is daarom voldoende. Door de plant toch tegemoet te komen is het erg van belang om bij warme dagen de plant te voorzien van veel water. Zodoende blijft de plant en de grond goed vochtig. Kijk uit dat er niet teveel water blijft staan op de grond, aangezien dan de plant met wortels kunnen gaan rotten.

Standplaats binnen
De standplaats voor binnen is halfschaduw. Mocht de plant worden gezet voor een raam met een tuin op het zuiden, zorg dan voor wat afstand van het raam. Wanneer het direct tegen het raam aan wordt gezet, dan kunnen de bladeren gaan verleppen. Tevens dien de plant voldoende water te krijgen bij veel zonlicht. De regel geldt: hoe meer zonlicht de standplaats heeft, hoe meer water de plant dient te krijgen.

Standplaats annabelle
Ook voor de hortensia annabelle geldt dat een humusrijke grond van belang is. De standplaats is halfschaduw, zodat de plant niet de gehele dag in de zon staat. Het is van belang om de hortensia annabel goed nat te houden en er voor te zorgen dat de grond humusrijk blijft. Het valt direct op als de plant niet genoeg water krijgt, aangezien dan de bladeren geel worden en de bloemen slap gaan hangen. Wanneer dit dus gebeurt, dient er direct actie te worden genomen.

Standplaats endless summer
De standplaats voor de hortensia endless summer is tevens een humusrijke grond. Doordat de plant een witte bloem heeft, is het niet verstandig om deze in de volle zon te plaatsen. Zoek dan ook een half schaduw plek om, zodat de bloemen goed blijven. De plant heeft vele voordelen ten opzichte van andere varianten, aangezien deze hortensia zowel uit het oude hout als uit het nieuwe hout bloemen krijgt. Tevens blijven deze bloemen ook nog eens tien tot dertien weken langer zitten. Dit nieuwe soort wordt daardoor ook steeds populairder.

Standplaats macrophylla
De hortensia macrophylla mag ik de volle zon worden geplaatst. Dit is echter niet verplicht, de plant doet het namelijk ook goed wanneer de standplaats halfschaduw is. In sommige tuinen (vooral op het zuiden) is dit niet mogelijk, en daardoor maakt dat deze soort ook erg gewild is. Doordat de plant in de volle zon staat, is het wel van belang om deze met enige regelmaat water te geven. Zorg dat de grond goed nat is, maar doorweek de grond niet.

Hortensia planten

Wanneer hortensia planten? Wij raden aan om dit tussen het voorjaar en de zomer in te doen. De beste maand om de hortensia te planten is in september. Dit geldt ook voor de hortensia annabelle. Zodoende kan de plant goed aansterken aan wennen aan de nieuwe grond.

Wanneer de plant in de grond gezet wordt, is het verstandig om enige ruimte tussen de planten te houden. De hortensia planten afstand is ongeveer 70cm per plant. De vraag of hoeveel hortensia planten per m2 is dan ook ongeveer 1,5 plant.

Snoeien

Het hangt af van de soort hortensia wanneer deze gesnoeid moet worden. Wanneer moet je bijvoorbeeld een hortensia annabelle snoeien? Welke maand staat daar voor? Wij raden aan om dit voor 1 maart te doen. Knip dat alle uitgebloeide hortensia bloemen er uit. Wordt de plant echt te groot, dan is het verstandig om de gehele plant te korten. Hortensia’s snoeien is erg eenvoudig en nog geen eens noodzakelijk.

Verplanten

Wanneer moet je een hortensia verplanten? Dit kan het beste worden gedaan in de lente. Probeer de plant zo min mogelijk te beschadigen tijdens het verplanten. Onze tips hiervoor:

• Graaf ruim rond de plant, zodat de wortels niet beschadigd of afgekapt worden;
• Waar je de plant gaat neerzetten, graaf daar een groter gat. Probeer dit gat ongeveer 2x zo groot te graven als waar de plant vandaan komt;
• Voeg altijd nieuwe meststof en potgrond toe, zodat de plant direct nieuwe voedingstoffen eruit kan halen en kan aansterken;
• Als laatst: geef de plant met enige regelmaat water. Zorg dat de grond nat is, maar niet doorweekt.

Kopen

Waar zijn de hortensia planten te koop? Eigenlijk bij ieder tuinbedrijf, zoals bijvoorbeeld Intratuin. Ook kunnen de planten gekocht worden bij Praxis, Marktplaats en andere online tuin bedrijven.

Naar de Tuinplant.nl website

+Gerelateerde artikelen:

Lampenpoetsersgras

Lampenpoetsersgras (Pennisetum alopecuriodes) is een grassoort die een mooi sieraad voor de tuin is. Deze grassoort heeft een vroege en rijkelijke

Phlox

De Phlox, ook bekend onder de naam Vlambloem of Flox, is één van de populairste bodembedekkers. Met meer dan 80 soorten, is het een prachtige

+ Geef een reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over ons

Wij, van OnlineTuinHulp.nl, verzorgen met een team van echte tuin liefhebbers de website. Dagelijks wordt de website uitgebreid en bijgewerkt. Dit op het gebied van tuinplanten, kamerplanten, bomen, vaste planten en veel andere tuin onderwerpen.

Tuinplanten Online

Wij geven ook tuinadvies op het gebied van tuin ontwerpen, tuin aanleggen en beste tuin offertes. Neem zeker contact met ons op!

Nieuwsbrief