728 x 90 Plantje

Een lavendel snoeien is een taakje dat iets lastiger is dan het snoeien van andere planten. Dit komt voornamelijk omdat een lavendelstruik zowel takken als bloemen heeft. Omdat met lavendel voorzichtig om moet worden gegaan, is het belangrijk om te weten hoe je de lavendelplant moet snoeien. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen voorjaarssnoei, zomersnoei en najaarssnoei? Wat is een snoeikalender en wat zijn goede snoeitips? In dit artikel zal kort worden uitgelegd wat de belangrijkste zaken zijn om rekening mee te houden bij het snoeien van een lavendelplant.

Oude lavendel snoeien

Wanneer moet je een lavendelplant zoals een kuiflavendel snoeien? Wat zijn goede snoeitips? En wat is de snoeikalender? Als de lavendelstruik al een tijdje in de tuin staat, is het belangrijk dat de vaste plant al vanaf zijn jonge jaren behandeld is. Het snoeien van de plant mag dan zeker een of twee keer per jaar. De grote snoei, de hoofdsnoei genoemd, kan plaatsvinden als er geen ernstige vorst meer zal komen. Dit is ongeveer rond maart/april. Met een haagschaar knip je ongeveer een derde van de plant af, zodat er een centimeter of 10, 15 overblijft vanaf de grond gezien. Aan de takken moet altijd blad blijven zitten. Dit is belangrijk, omdat de plant anders niet meer volledig zal groeien.

Oude lavendel
Oude lavendel

Naast wegsnoeien is het belangrijk om de lavendelplant bij te houden aan de hand van toppen. Dit is het snoeien van lavendel in de zomer. Met een snoeischaar verwijder je de topjes van de plant, de lavendelbloemen. Dit is belangrijk, omdat de vorming van nieuwe uitlopers onder in de plant daardoor gestimuleerd wordt. Als je dit niet doet, zal de plant van binnen kaal worden en dan heeft snoeien geen enkele zin meer. Vergeet het toppen dus vooral niet.

Naast de hoofdsnoei en het toppen is het belangrijk om in het najaar, als de plant wat minder bloeit, nog een snoeibeurt te geven. Dit is het snoeien van de lavendel na de bloei. Dit noemen we de vormsnoei. Je snoeit met een haagschaar de uitgelopen oude bloemen van de lavendel of dorre takken, maar nooit waar nieuwe scheuten zich vormen. Dit zijn de uitlopers die hierboven genoemd zijn. Als je deze knipt, stimuleer je niet de vorming van nieuwe scheuten. Zo stimuleer je een tweede bloei van lavendel. Na de vormsnoei is de snoeiperiode geweest. Je begint dan weer in maart. Zo krijg je en mooi lavendelveld.

Wat is de levensduur van een lavendel? Dit is ongeveer 7 jaar, als de plant goed verzorgd. De plant kan ongeveer 5 jaar mee als je hem niet verzorgd, maar de levensduur kan alleen maar verlengd worden als je hem goed verzorgd.

Wanneer en hoe snoei je lavendel?

Wanneer moet het snoeien van lavendelstruiken plaatsvinden? Wanneer mijn lavendel snoeien in het voorjaar? Er zijn twee momenten waarop je een lavendelstruik kan snoeien. Je kunt de lavendelstruik in augustus snoeien, dit is de zomersnoei.

lavendel
Een prachtige lavendel in bloei

Als je hiervoor kiest weet je zeker dat de plant volgend jaar nog mooi zal bloeien. Een nadeel is dat dit wel moet gebeuren zo rond augustus, waardoor met een mooie nazomer de bloei gestopt wordt, evenals bloei in de winter. Een ander moment is in het voorjaar, rond april. Dan heb je de afgelopen winter nog kunnen genieten van de mooie bloemen, maar moet je hem dan wel snoeien. Dan heb je dus aan het begin van het voorjaar minder lavendelbloemen. Met deze methode heb je ook het probleem dat je meer moet terugsnoeien, dus dan heb je een flinke snoeibeurt voor de boeg. Hou ook altijd bij wanneer je gesnoeid hebt in een snoeitabel op een snoeiforum bijvoorbeeld. Zo komt de snoeikalender niet in de problemen.

En hoe snoei je een lavendelstruik? Hierboven is kort uitgelegd hoe de lavendel gesnoeid moet worden, maar nog technischer uitgelegd gaat het erom dat je zo snoeit dat je nooit verder gaat dan waar de plant nog groene of blauwe loof heeft. Je moet namelijk nooit naar het verhoutte deel van de plant gaan, want daar zit al geen leven meer in. Pas hier dus altijd op als je gaat terugsnoeien. Bovenaan zijn de juiste scharen genoemd die je ervoor kunt gebruiken.

Kun je lavendelblauw stekken? Wanneer moet je lavendel snoeien om te drogen? Je kunt lavendel prima stekken. Je haalt een aantal topjes ervan in april of in augustus. Deze kun je opnieuw gaan planten. Met een goede verzorging zal hier een nieuwe lavendelblauwe plant uitkomen. Lavendel kun je ook snoeien om te drogen, in dezelfde periode, dus april of augustus. Deze lavendel kun je gebruiken voor siroop of voor de geur.

Lavendel snoeien in het voorjaar

Wanneer snoei je de lavendel in het voorjaar? En wanneer snoei je de lavendel in het najaar? Hoe snoei je oude lavendel ten opzichte van jonge lavendel? Kun je lavendel een zomersnoei geven? Het antwoord op al deze vragen is vrij simpel te beantwoorden. Er kan heel veel met lavendel. Zo kun je hem snoeien in het voorjaar, in het najaar (als je augustus tot het najaar rekent) en in de zomer. Voorjaarsnoei geeft met de voorjaarszon erg mooie planten in de zomer. De lavendelplanten kunnen hun hoofdsnoei in het voorjaar goed gebruiken. Een voorjaarssnoeibeurt is dus altijd goed. In het najaar kan ook prima. Een oude lavendel kan één keer per jaar gesnoeid worden, een jonge mag wel twee keer per jaar. Om lavendel te drogen kun je het beste een oude lavendelplant gebruiken die je net gaat snoeien. De planttijd voor een lavendel is er niet echt, maar voorjaar of najaar is de beste tijd.

Er zijn ook verschillende soorten lavendel, zoals kuiflavendel en Lavandula Angustifolia. Voor alle soorten is een zelfde behandeling nodig. Snoei je nooit? Doe dit vooral wel. Een lavendel heeft genoeg snoeimomenten nodig om mooi te blijven bloeien. Terugsnoeien is belangrijk voor de groei van de plant. Pas goed op je lavendelplanten, zo blijven ze voor lange tijd mooi en blijf je genieten van de heerlijke geur en bloemen.

Naar de Tuinplant.nl website

+Ook interessant?

slakken

Slakken bestrijden in de tuin

Slakken bestrijden om zo de vaste planten in leven te houden, wie kent het niet als tuinier?

buxusmot

Buxusmot in de tuin, hoe te bestrijden?

Een veelvoorkomende ziekte in de buxushaag is de buxusmot, ook wel de Cydalima perspectalis genoemd.

woelrat bestrijden

Woelrat in de tuin? Hoe te vangen en bestrijden?

Bah, een woelrat in de tuin! Via ondergrondse gangen trekken de beestjes alle planten uit de grond om ze vervolgens op een veilige plaats op te eten.

overkapping tuin

Overkapping tuin

De trend van nu, een overkapping in de tuin! Heerlijk, in de wintermaanden nog kunnen genieten van in de tuin zitten.

+Author

admin2

Jarno van Meerendonk

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry’s standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book.

Mijn eigen website: http://www.jamedologo.nl/

+ Geef een reactie:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over ons

Wij, van OnlineTuinHulp.nl, verzorgen met een team van echte tuin liefhebbers de website. Dagelijks wordt de website uitgebreid en bijgewerkt. Dit op het gebied van tuinplanten, kamerplanten, bomen, vaste planten en veel andere tuin onderwerpen.

Tuinplanten Online

Wij geven ook tuinadvies op het gebied van tuin ontwerpen, tuin aanleggen en beste tuin offertes. Neem zeker contact met ons op!

Nieuwsbrief